Wat is het verschil tussen normaal en biologisch brood?

W

Biologische voeding wordt steeds populairder, en dat is ook maar normaal; dergelijke producten zijn veel gezonder, minder bewerkt, en smaken daarbij vaak veel natuurlijker. Toch bestaat er nog wat onduidelijkheid over wat biologisch nu eigenlijk inhoudt, en dan vooral bij bekende voedingsmiddelen zoals brood. Biologische broodsoorten zijn ongetwijfeld de betere optie, maar waarom is dat nu zo? Een overzicht van de verschillen tussen gewoon en biologisch is hier wel op zijn plaats!

Gewoon brood versus biologisch brood

1. Onbewerkte granen

Eerst en vooral bevatten biologische broodsoorten vaker onbewerkte granen. Dat wil zeggen, de granen werden niet verfijnd en ontdaan van hun natuurlijke ‘verpakking’, waardoor het brood nog veel van de origineel aanwezige mineralen en vitaminen bevat. Dat maakt het dan ook een gezondere optie!

2. Vrij van bewaarmiddelen

Vaak krijgt gewoon brood zijn smaak, textuur en uitzicht door de toevoeging van bepaalde stoffen, zoals E-nummers, smaakmakers, bewaarmiddelen, enzovoorts. Bij biologische broodsoorten zijn deze afwezig. Het resultaat is een natuurlijke smaak die, eenmaal men er gewend aan wordt, veel beter is dan die van gewoon brood. Natuurlijk gaat dit brood hierdoor iets minder lang mee, maar het is wel vele malen gezonder dan traditioneel brood.

3. Verschillende granen

Vervolgens onderscheiden biologische broodsoorten zich van gewoon brood in die zin dat er meerdere soorten granen gebruikt worden. Bij gewoon brood is er haast altijd sprake van tarwe of rogge, terwijl dat bij biologisch brood een heel gamma aan granen kan zijn: van gerst tot rogge, tarwe, en vaak zelfs haver. Dit zorgt ervoor dat dergelijk brood een veel completer profiel aan vitaminen, mineralen en eiwitten bevat, wat natuurlijk alleen maar positief is voor de gezondheid!

4. Afvallen met biologische broodsoorten

Niet enkel door de afwezigheid van kunstmatige stoffen en het feit dat er meerdere granen worden gebruikt, maar ook gewoon omdat er veel meer vezels in zitten, is biologisch brood beter als je gewicht wil verliezen. Vezels gaan je hongergevoel tegen, waardoor je uiteindelijk dus ook minder zal eten, met gewichtsverlies als gevolg!

Biologische broodsoorten: ongetwijfeld de betere keuze

Het is duidelijk dat kiezen voor biologisch broodsoorten een slimme zet is als je je algemene gezondheid een boost wil geven. Steeds vaker kiest men voor deze optie, en dat is maar goed ook: traditioneel brood (vooral dan de soorten die je in de supermarkt vindt) dragen niet bepaald bij aan de gezondheid – iets waar biologische soorten keer op keer in slagen!