Een fysiotherapeut doet meer dan een beetje masseren


E

Fysiotherapie maakt een belangrijk deel uit van de gezondheidszorg in Nederland. Bij diverse klachten en aandoeningen kan fysiotherapie uitkomst bieden. Vanzelfsprekend bij de voetbalblessures die we oplopen. Echter is de bekendste reden waarom patiënten een fysiotherapeut bezoeken rugklachten. Veel mensen hebben hier in meer of mindere mate last van, soms mede afhankelijk van het beroep dat ze uitoefenen. Sommige beroepen zijn berucht als het gaat om de belasting van nek, schouders en rug. Het gaat dan niet alleen om zware lichamelijke arbeid in de bouw of in fabrieken. Ook mensen die in de gezondheidszorg werken kampen regelmatig met klachten. De steeds maar toenemende werkdruk in deze sector is daar zeker debet aan. Maar de fysiotherapeut doet meer dan alleen maar pijnlijke spieren masseren.

Wat kan de fysiotherapeut voor mij doen?

Het werkterrein van de fysiotherapeut is erg breed. Zo wordt een fysiotherapeut bij voorbeeld ingeschakeld bij revalidatieprocessen van voetbalblessures. Niet alleen wanneer iemand een nieuwe kruisband heeft gekregen en weer moet leren lopen, maar bij voorbeeld ook na ingrijpende operaties aan hart, longen of andere organen. Dan wordt de fysiotherapeut ingeschakeld om de patiënt te begeleiden bij het opnieuw opbouwen van zijn conditie. Dit kan soms een langdurig proces zijn. Maar daarnaast is de fysiotherapeut natuurlijk ook de aangewezen deskundige voor de behandeling van allerlei soorten spierpijn. Dit kan variëren van pijn in nek en schouders tot pijn in de rug op verschillende plaatsen. De fysiotherapeut weet precies welke spieren hij op welke manier moet behandelen om de klachten te verhelpen. Maar in de meeste gevallen zijn daar wel meerdere sessies voor nodig. Sommige mensen zijn levenslang veroordeeld tot regelmatige bezoeken aan de fysiotherapeut omdat zij lijden aan chronische klachten die door middel van fysiotherapie draaglijk worden gehouden.Ademhalingsoefeningen als therapie bij stress

Als gevolg van hoge werkdruk of andere redenen voor stress lopen tegenwoordig steeds meer mensen een burn out op. Ook bij dit soort klachten kan de fysiotherapeut helpen. Hij leert de patiënt met behulp van ontspannende ademhalingsoefeningen om meer rust te vinden, wat kan bijdragen aan het herstel. Ook mensen die aandoeningen aan de luchtwegen hebben komen soms op consult bij de fysiotherapeut om deze reden.

Kinderen bij de fysiotherapeut

Uiteraard is er ook fysiotherapie voor kinderen. Want ook zij kunnen als gevolg van een ongeval, blessure of ziekte in een situatie komen dat zij moeten leren omgaan met een handicap of beperking.  De fysiotherapeut kan dan een goede hulp zijn om het kind daarbij te begeleiden. Kinderen die zich minder gemakkelijk bewegen kunnen daardoor in een sociaal isolement terechtkomen. De kinderfysiotherapeut kan deze kinderen helpen met zowel lichamelijke oefeningen als gesprekken om ze zowel lichamelijk als mentaal sterker te maken.

 Voetbal is een mooi middel om fysiotherapie en sport te combineren.

Waar vind ik een goede fysiotherapeut?

Heb je een fysiotherapeut nodig dan ben je vrij in je keuze. Wel is het verstandig om te controleren of de fysiotherapeut een contract heeft met je zorgverzekeraar zodat de behandelingen worden vergoed. Je vindt een therapeut door te googlen op je plaatsenaam + ‘fysiotherapie praktijken’. Op onderstaande website vind je ook een ruim overzicht van praktijken voor fysiotherapie. Via de link kun je direct informatie opzoeken op de website van de fysiotherapeuten en indien je je keuze hebt gemaakt kun je via de vermelde telefoonnummers ook direct een afspraak maken voor een intakegesprek.

Amsterdam: https://www.hierhebikpijn.nl/fysiotherapie/amsterdam

Rotterdam: https://www.hierhebikpijn.nl/fysiotherapie/rotterdam

Fysiotherapeut nodig in een andere stad? Vul dan je postcode in voor een praktijk in de buurt.