Terugblik voetbalseizoen

T

Het voetbalseizoen zit er voor dit jaar jammer genoeg weer op. Maar dat betekent ook dat we ons weer kunnen verheugen op nieuwe transfers, geruchten, sensaties en miskopen. Hoe is het seizoen afgelopen in de belangrijkste Europese competities, welke clubs hebben successen mogen zegevieren en wie stond er met lege handen aan het einde van de rit. In dit artikel blikken we terug op het sensationele voetbalseizoen van 2015/2016.

Eredivisie
De absolute smaakmaker van het afgelopen seizoen was natuurlijk PSV. Na zeven jaar geen landskampioen worden is het ze uiteindelijk toch weer gelukt, en hoe. Met maar liefst 17 punten verschil met Ajax zijn ze eigenlijk met twee vingers in de neus kampioen geworden en dat terwijl de positie van Philip Cocu nog onder druk stond het seizoen daarvoor. In Breda was het helaas minder gezellig dit seizoen, NAC Breda is na 15 jaar Eredivsie voetbal gedegradeerd. Een grote domper voor heel Brabant, de fans, de club en spelers. FC Groningen mag ook terugkijken op een succesvol seizoen. Een achtste plek in de Eredivisie en winnaar van de KNVB beker, waardoor ze geplaatst zijn voor de Europa League.

Premier League
De grote winnaar in Engeland was dit seizoen Chelsea. Onder leiding van Mourinho hebben ze het dit jaar geflikt en ondanks de hevige concurrentie hebben ze de landstitel weten te bemachtigen. Voor onze landgenoot Louis van Gaal is het helaas minder afgelopen met een 4e plek op de ranglijst en 17 punten achterstand op landskampioen Chelsea. En laten we eerlijk zijn, we hadden er met z’n alle toch wel meer van verwacht na topaankopen zoals Falcao en Di Maria van Real Madrid. Onlangs heeft Di Maria nog een nieuw contract gesloten met Adidas. Wil jij ook net zo spelen als Di Maria?

Primera Division
Barca, Barca, Barca! Moet ik nog meer zeggen? Niet alleen landskampioen, maar ook nog Spaans bekerwinnaar en Champions League winnaar. Daarmee heeft FC Barcelona dit seizoen de treble gepakt, een perfect seizoen. En wie had dat nou gedacht na de aankoop van Luis Suarez en de aankoop van Neymar het seizoen daarvoor. Drie kapiteinen en solisten op één schip, dat kan toch helemaal niet? Niets is minder waar, samen zorgde het trio Messi, Suarez en Neymar voor maar liefst 81 doelpunten in de Spaanse comptetitie. De topscorer van de Spaanse competitie komt dan weer niet uit Barcelona maar uit Madrid, namelijk Christiano Ronaldo. Dat is misschien wel het enige kleine smet op een onvoorstelbaar seizoen voor FC Barcelona.