Sportief succes als inspiratie

S

Er bestaat geen betere inspiratiebron van een designer van sportkleding dan het sportieve succes van een club, team of sporter. Als we het dan over FC Barcelona hebben dan zijn de sportieve successen voor het uitkiezen. En dus ook de inspiratiebronnen. Maar toch springt één sportieve momenten boven alle andere uit. In 1992 pakt FC Barcelona namelijk voor de eerste keer de Europa Cup 1. Dat lijkt inmiddels een hele gekke gedachte, maar voordat moment was de club uit Catatonie helemaal niet zo succesvol. Het was aan de komst van ‘El Salvador’ Johan Cruijff te danken dat Barcelona uitgroeide tot een grote club. Tot dat moment was namelijk aartsrivaal Real Madrid nog hoofdverantwoordelijk voor de prijzenkast van de deelnemers uit de Primera División. Het begon allemaal in 1988 als Cruijff terugkeert op het oude nest. Ditmaal in de rol van trainer.

De hand van Johan Cruijff

In de maanden nadat Cruijff zijn ontslag indient bij Ajax lijkt het er even op dat hij naar Heerenveen zou gaan. Maar na een telefoontje van FC Barcelona besluit de ex-nummer 14 terug te keren naar zijn voormalige werkgever in Catalonië. Er ontstaat alleen onmiddellijk bezwaar in Barcelona op zijn aanstelling als coach. Cruijff beschikt wel over de benodigde diploma’s, maar het ontbreekt hem aan de vereiste drie jaar ervaring als coach. Ondanks de gebrek aan ervaring wordt de aanstelling van Cruijff toch goedgekeurd door de club. En met het nodige succes. Als snel laat hij zijn filosofie doordringen in de club. Volgens de trainer is aanvallend voetbal de sleutel tot het behalen van sportief succes. Na enkele seizoenen begint de speelstijl zijn vruchten af te werpen en breekt er een bloeiperiode aan die nog vele jaren zou duren. Het hoogtepunt vindt plaats op 20 mei 1992 als het ‘Dream Team’ de Europacup I pakt dankzij een doelpunt van nummer 4, Ronald Koeman.

Het begin van het nieuwe Barcelona

Dat doelpunt is tekenend voor het succesjaar in 1992 en vormt volgens velen het begin van de succesvolle club als Barcelona vandaag te boeken staat. 25 jaar later eert de Catalaanse club deze magische periode door het nieuwe Barcelona shirt te laten inspireren door het shirt dat tijdens het seizoen 1991/1992 werd gedragen.. Het nieuwe voetbalshirt kent brede blauwe en rode verticale banen en heeft net als in 1992 dunnere verticale banen. Ook beschikt het shirt over een v-hals, ditmaal zonder kraagje. Het doel van de club is om volgend seizoen de magische periode uit de jaren ‘80 en ‘90 te laten herleven. In principe wijkt dit niet veel af van de doelstellingen die inmiddels elk seizoen als topprioriteit gelden. Maar was zou het toch mooi zijn als het 25 jaar nadien nog eens lukt.

Door: Voetbalshirtskoning